Sabtu, 7 September 2013

Review Blog 2.0


Segmen pertama yang ibu sertai setelah menyepi sekian lama. Teringin nak tahu apakah komen Sheila tentang blog ibu ini nanti. Terima kasih Sheila atas undangan,

Ps: Klik banner untuk turut serta.


Jumaat, 6 September 2013

Gangguan Syaitan Ketika Solat


Rasulullah SAW bersabda: "Menguap ketika solat itu dari syaitan. Kerana itu bila kalian ingin menguap, maka tahanlah sebisa mungkin". (HR Thabrani).
 
Abu Hurairah r.a berka
ta, "Rasulullah SAW bersabda: "Apabila dikumandangkan azan solat, syaitan akan berlari seraya terkentut-kentut sampai ia tidak mendengar suara azan tersebut. Apabila muadzin telah selesai azan, ia kembali lagi. Dan jika iqamat dikumandangkan, ia berlari. Apabila telah selesai iqamat, dia kembali lagi. Ia akan selalu bersama orang yang solat seraya berkata kepadanya: "Ingatlah apa yang tadinya kamu tidak ingat!", sehingga orang tersebut tidak tahu berapa rakaat dia solat". (HR Bukhari)

Abu Hurairah r.a berkata, Sesungguhnya Rasulullah SAW telah bersabda: "Jika salah seorang dari kamu solat, syaitan akan datang kepadanya untuk menggodanya sampai dia tidak tahu berapa rakaat yang dia telah kerjakan. Apabila salah seorang dari kamu mengalami hal itu, hendaklah dia sujud dua kali (sujud sahwi)." (HR Bukhari dan Muslim)


Sumber:
halaqah.net
FB


COPYRIGHT 2011 - 2015 © IBU BERBICARA