Rabu, 25 Januari 2012

Pelaling Goreng Berkicap

Ini lauk tengah hari semalam. Anak2 minta ibu masakkan ayam masak merah. Dah siap masak ayam, ibu yang tak berapa gemarkan ayam tak ada selera nak makan. Jadi, untuk layan selera sendiri, ibu masaklah lauk ikan ni. Kebiasaannya orang buat ikan tenggiri tapi ibu gantikan dengan ikan pelaling. Boleh je kan.. asalkan ikan.


 
Ini dia Pelaling Goreng Berkicap gaya ibu. Cara rakan2 mungkin tak sama kan?? Resipi ni biasa-biasa je. Tapi tak salah kalau nak kongsi kan..

PELALING GORENG BERKICAP

Bahan-Bahan:
  • 6 ekor ikan pelaling
  • 2 labu bawang besar - dimayang bulat-bulat
  • 2 sudu makan kicap
  • 2 sudu makan sos cili
  • 1 sudu makan cili giling
  • 2 biji cili merah dibelah atau dihiris
  • Minyak masak utk menumis
    Garam dan gula

Cara memasak:
  1. Ikan dibersihkan, lumur garam kunyit dan goreng hingga garing.
  2. Kicap dan sos cili dicampur dan dibancuh dengan 1/2 cawan air. Ketepikan.
  3. Tumiskan cili giling hingga garing. Masukkan bancuhan kicap & sos tadi.
  4. Masukkan gula dan garam. Setelah mendidih masukkan ikan.
  5. Balik-balikkan dan masukkan cili merah dan bawang besar.
  6. Setelah masak, angkat dan hidangkan.

Catatan:
  • Ikan pelaling boleh digantikan dengan ikan2 lain. (Kalau guna ikan tenggiri jangan sampai 6 ekor pulak)
  • Ibu tak masukkan gula sebab sos cili tu dah rasa manis.


6 ulasan:

  1. wow..akak..makan ngan nasi panas2 kan
    sodapp tuh..mau btambah bkali kang kan hehehe...sedap2...

    BalasPadam
  2. wah terliur sy tgok..tp sy nie buta ikan.ikan pelaling pun tak tau..tp buat pakai ikan kembung pun best nie..:)

    BalasPadam
  3. akak.. pagi2 ni buka blog akak, nmpak ikan ni terus je rasa nak makan nasi skrg juga! tp skrg baru nak pukul 7pagi...

    BalasPadam
  4. sama la kita k.mie..selera kita dh xsama dgn anak2...so trpaksa cari alternatif lain......
    ikan tu nmpk menyelerakan..tgk cara hirisan byg2 tu pn dh dpt tgk brseninya kakakku ni....

    BalasPadam
  5. Arena: kalau akak makan, bukan bertambah nasi tapi bertambah lauknya..biasanya paling kurang kurang 2 ekor..
    PK: Buat ikan kembung pun ok juga..
    Izan: Sekarang tekak memang suka lauk ikan je..
    Yah: Kadang2 masak utk anak tapi ibunya makan roti je..

    BalasPadam
  6. first time dgr nama ikan pelaling..
    tp tgk drpd rupa tu, cm prnah mkn jerk...
    dan yang paling penting, mmg sgt menyelerakan gmbr tu... :)

    BalasPadam

Terima kasih atas kunjungan dan komen-komen ikhlas daripada anda. Insya-Allah kunjungan anda akan dibalas.