[Google image]
Ulam merupakan sayur-sayuran yang dimakan mentah, dicelur atau direbus sebelum dimakan. Biasanya ulam dicecah dengan sambal, budu atau cencaluk dan dimakan bersama nasi sebagai pembuka selera.
Antara ulam-ulaman yang popular ialah pucuk betik, pucuk gajus, pucuk mengkudu, pucuk ubi kayu, pucuk paku, pegaga, ulam raja, tapak itik, daun selom, daun kesum, cekur manis, kaduk, rebung, petai, jering, kerdas, kacang botor, buah nangka muda, jantung pisang, dan terung pipit.
Jadi, tidak hairanlah ulam-ulaman yang dahulunya hanya terkenal dalam kalangan masyarakat Melayu di kampung-kampung, kini semakin digemari oleh warga kota termasuk masyarakat bukan Melayu, malah menjadi antara hidangan wajib di hotel-hotel terkemuka.
Memandangkan khasiatnya yang tinggi, maka seboleh-bolehnya, jadikanlah ulam sebagai makanan wajib dalam hidangan. Para petani perlu memainkan peranan penting dengan menanam pokok-pokok
ulam secara komersial. Kita sendiri boleh menanamnya di sekitar rumah.
suka mkn ulam...klu xde ulam xselera nak mkn nasi..huhu
BalasPadamSal, Saya suka timun, kacang botor, pucuk ubi dan tenggek burung sebagai ulam.
BalasPadamsy suka sgt ulam! mkn ngn budu atau smbl belacan...mengancam!! :D
BalasPadamYah peminat ulam...kak mie pn sama kan...????
BalasPadamkata org makan ulam ulaman ni boleh awet muda.sy makan ulam pilih2 juga,tak semua..:)
BalasPadamKak Salmi,bagi jek ulam apa kat Deena..mmg suka sgt mkn ulam..hehee..esp petai,jering,serai kayu,peria..tp mesti ada samballa..baru umph!!
BalasPadamDulu masa zaman sekolah tak suka sangat ulam2, sekarang ummi suka juga terutama kalau ada sambal belacan.
BalasPadamsalam ..terima kasih pernah singgah blog saya.:)) wah ulaman..i likeee! suka sgt dengan ulam
BalasPadamsalam perkenalan.
BalasPadamSaya pon suka sangat makan ulam, lebih suka dari makan sayur yg digoreng dan dimasak. ulam lebih fresh!
http://semuasihatselalu.blogspot.com
byk khasiat ulam ni...cuma sy tak berapa gemar....hehe
BalasPadamsuka sangat makan ulam, takder2 pun timun pun jadi..
BalasPadam