Beberapa hari lepas ibu buat aiskrim goreng lagi atas permintaan
anak bujang ibu, Faiq. Macam biasa, ibu buat yang paling mudah. Rasanya ramai yang buat aiskrim goreng dalam bulan puasa ni.
Inilah rupa aiskrim goreng yang dah siap.
Banyak ibu buat sebab ada yang dah pesan awal-awal nak 2 biji.
Lagipun, rakyat jelata memang dah ramaipun.
Jom kita kongsikan cara membuatnya.
Aiskrim Goreng
Bahan-bahan:
- roti
- aiskrim (ibu buat perisa vanilla)
- minyak untuk menggoreng
- sedikit air
Cara membuat:
- Mampatkan semua roti dengan penggelek doh supaya tidak menyerap minyak.
- Lembabkan sedikit permukaan roti supaya melekat (ibu spraykan dengan sedikit air)
- Skopkan aiskrim ke atas roti. Kemudian, tutupkan aiskrim dengan sekeping roti lain.
- Tekan mulut cawan ke atas bahagian yang ada aiskrim sehingga roti terputus. Pastikan bahagian tepi roti bercantum supaya aiskrim tidak terkeluar.
- Masukkan ke dalam plastik pembalut dan simpan dalam peti sejuk (ruangan seju beku) sekurang-kurangnya 2-3 jam (ibu simpan semalaman).
- Keluarkan dari tempat beku dan goreng dalam minyak yang betul-betul panas hingga kekuningan (lebih kurang 20 saat - jangan terlalu lama untuk mengelakkan aiskrim cair)
SELAMAT MENCUBA
Pandainya! CkLah tak pernah buat ni. Makan pun tak pernah. Terima kasih bagi resepi....boleh cuba nanti!
BalasPadamkak salmi, roti tu bentuk die mmg mcm tu ke roti biase yg 4segio tekup gune cawan?
BalasPadamsedap.. tapi tak sempat buat lg untuk anak2
BalasPadamrajinnya gelek roti.. ;)cantik je rupanya :)
BalasPadamni ada roti yg beli konon nak makan untuk sahur tapi tak termakan. nampaknya jadi roti goreng je lah nanti. tapi yg ni roti wholemeal ;) macamanalah rasanya ya :)
Oh memang kegemaran Qayyum ni.... tak tahu le dia dapat balik esok atau pun lusa ni... tak sabar rasanya
BalasPadamblh cuba ni..:)
BalasPadam