Tentu kalian masih ingat entry ibu tentang bunga kunyit di sini dan sini. Menurut orang² tua, bunga kunyit ini banyak kegunaan dan khasiatnya. Selain dijadikan ulam-ulaman, bunga kunyit juga boleh dibuat kerabu. Menurut mereka, amalan makan bunga kunyit ini baik untuk kesihatan di samping awet muda.
Resipi Kerabu Bunga Kunyit 
Bahan-bahan:
- bunga kunyit
 - kacang panjang
 - kacang botor
 - daun cekur
 - tauge
 - bawang merah
 - udang kering
 - cili padi
 - jus limau nipis
 - garam
 - gula
 
Cara membuatnya:
- Bunga kunyit, kacang panjang, kacang botor, dan daun cekur dimayang.
 - Cili padi, bawang, dan udang kering ditumbuk.
 - Campurkan semua bahan dan perasakan dengan garam, gula dan jus limau nipis.
 - Sedia untuk dimakan dengan nasi panas dan lauk utama yang lain.
 

kak js tak suka...huhu
BalasPadamdah lama tak makan.....
BalasPadamsedapnya k.mie...lama xmakan....
BalasPadam