Jumaat, 6 September 2013

Gangguan Syaitan Ketika Solat


Rasulullah SAW bersabda: "Menguap ketika solat itu dari syaitan. Kerana itu bila kalian ingin menguap, maka tahanlah sebisa mungkin". (HR Thabrani).
 
Abu Hurairah r.a berka
ta, "Rasulullah SAW bersabda: "Apabila dikumandangkan azan solat, syaitan akan berlari seraya terkentut-kentut sampai ia tidak mendengar suara azan tersebut. Apabila muadzin telah selesai azan, ia kembali lagi. Dan jika iqamat dikumandangkan, ia berlari. Apabila telah selesai iqamat, dia kembali lagi. Ia akan selalu bersama orang yang solat seraya berkata kepadanya: "Ingatlah apa yang tadinya kamu tidak ingat!", sehingga orang tersebut tidak tahu berapa rakaat dia solat". (HR Bukhari)

Abu Hurairah r.a berkata, Sesungguhnya Rasulullah SAW telah bersabda: "Jika salah seorang dari kamu solat, syaitan akan datang kepadanya untuk menggodanya sampai dia tidak tahu berapa rakaat yang dia telah kerjakan. Apabila salah seorang dari kamu mengalami hal itu, hendaklah dia sujud dua kali (sujud sahwi)." (HR Bukhari dan Muslim)


Sumber:
halaqah.net
FB


11 ulasan:

 1. Assalamualaikum ibu. thanks sharing ibu. lama tak nampak ibu update blog. sheila rindu ibu :)

  BalasPadam
  Balasan
  1. ibu, sheila nak ajak ibu join review blog 2.0 sheila. semua yang join akan direview sheila :- http://www.sheilashahfiekry.my/2013/09/review-blog-20.html

   Padam
  2. Ibu dah join Sheila. Terima kasih atas undangan.

   Padam
 2. Lama Sal menyepi! sibuk mempersiapkan anak-anak murid untuk menghadapi peperiksaan ke?

  Para yg ketiga tu pernah terjadi pada saya... Apa yang saya buat, berhenti solat... kemudian beristiqfar dan solat semula.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Tidaklah sibuk sangat Sweetie tapi letih dengan macam-macam karenah anak murid. Makin dekat nak exam makin buat perangai.

   Padam
 3. Salam Mie..

  Terima kasih perkongsian ini, memang syaitan takkan jemu2 menggoda dan mengganggu anak Adam, moga Allah sentiasa melindungi kita.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Betul tu Ummi. Moga Allah sentiasa melindungi kita.

   Padam
 4. sering juga berlaku tu masa kita solat...

  BalasPadam
 5. Thanks kak share dengan kita, alhamdulillah :)

  BalasPadam
 6. Memang benar hasutan syaitan. Syaitan tidak jemu-jemu menggoda kita.

  BalasPadam

Terima kasih atas kunjungan dan komen-komen ikhlas daripada anda. Insya-Allah kunjungan anda akan dibalas.

COPYRIGHT 2011 - 2015 © IBU BERBICARA