Ahad, 26 Februari 2012

Jom Rasa Jering Rebus

Tentu kalian masih ingat entry ibu tentang bunga kunyit di sini dan sini. Menurut orang² tua, bunga kunyit ini banyak kegunaan dan khasiatnya. Selain dijadikan ulam-ulaman, bunga kunyit juga boleh dibuat kerabu. Menurut mereka, amalan makan bunga kunyit ini baik untuk kesihatan di samping awet muda.
 Kredit: google image

Jom, kita kongsikan resipinya. Maaf kerana tak ada gambar untuk entri masak² kali ni. Ibu sendiri tak pernah buat kerabu bunga kunyit. Resipi ini ibu dapat daripada rakan ibu. Katanya, setiap kali pulang ke kampung, kerabu bunga kunyit ini adalah antara menu wajib mereka. 

Resipi Kerabu Bunga Kunyit 
Bahan-bahan:
  • bunga kunyit
  • kacang panjang
  • kacang botor
  • daun cekur 
  • tauge
  • bawang merah
  • udang kering
  • cili padi
  • jus limau nipis
  • garam
  • gula 

Cara membuatnya:
  1. Bunga kunyit, kacang panjang, kacang botor, dan daun cekur dimayang. 
  2. Cili padi, bawang, dan udang kering ditumbuk.
  3. Campurkan semua bahan dan perasakan dengan garam, gula dan jus limau nipis. 
  4. Sedia untuk dimakan dengan nasi panas dan lauk utama yang lain.
p/s: Jom tanam kunyit.

 


3 ulasan:

  1. kak js tak suka...huhu

    BalasPadam
  2. sedapnya k.mie...lama xmakan....

    BalasPadam

Terima kasih atas kunjungan dan komen-komen ikhlas daripada anda. Insya-Allah kunjungan anda akan dibalas.

COPYRIGHT 2011 - 2015 © IBU BERBICARA