Tentu kalian masih ingat entry ibu tentang bunga kunyit di sini dan sini. Menurut orang² tua, bunga kunyit ini banyak kegunaan dan khasiatnya. Selain dijadikan ulam-ulaman, bunga kunyit juga boleh dibuat kerabu. Menurut mereka, amalan makan bunga kunyit ini baik untuk kesihatan di samping awet muda.
Resipi Kerabu Bunga Kunyit
Bahan-bahan:
- bunga kunyit
- kacang panjang
- kacang botor
- daun cekur
- tauge
- bawang merah
- udang kering
- cili padi
- jus limau nipis
- garam
- gula
Cara membuatnya:
- Bunga kunyit, kacang panjang, kacang botor, dan daun cekur dimayang.
- Cili padi, bawang, dan udang kering ditumbuk.
- Campurkan semua bahan dan perasakan dengan garam, gula dan jus limau nipis.
- Sedia untuk dimakan dengan nasi panas dan lauk utama yang lain.
kak js tak suka...huhu
BalasPadamdah lama tak makan.....
BalasPadamsedapnya k.mie...lama xmakan....
BalasPadam