Jumaat, 19 September 2014

7 Tips Hidup Sihat ala Rasulullah

Assalamualaikum. Salam sejahtera buat sahabat sekalian. Moga anda semua dipayungi dengan rahmah dan kasih sayang Allah SWT. 

Sedikit perkongsian untuk kita bersama pagi ini. Islam amat menitikberatkan kesihatan. Dan, sudah tentu orang yang paling sihat di dunia ini ialah Rasulullah SAW. Buktinya, dalam rekod sepanjang hayat Nabi Muhammad, baginda hanya pernah sakit dua kali sahaja. Salah satu daripadanya adalah sakit yang membawa kepada kematiannya.

Berikut dikongsikan 7 tips hidup sihat ala Rasulullah.


7 tips hidup sihat
Sumber: Majalah Ummi

7 Tips Hidup Sihat ala Rasulullah

  1. Tidak makan sebelum lapar, berhenti makan sebelum kenyang.
  2. Mengunyah makanan sehingga 32 kali.
  3. Memilih makanan yang halal dan toyyib.
  4. Istiqamah puasa sunat.
  5. Menjaga kebersihan (gigi, kuku, rambut dll).
  6. Tidur lebih awal bangun lebih awal.
  7. Rasulullah SAW hampir tidak pernah marah.
Banyak lagi sunnah Radulullah yang dapat membuatkan tubuh kita sihat. Jom kita kongsikan di ruangan komen...



12 ulasan:

  1. Kena balajar-belajar amalkan semua ni. yang no tujuh tu macam kena belajar lama sikit untuk sampai ke tahap itu..huhu. Terima kasih akak.

    BalasPadam
  2. Salam kenal, saya blogwalking kat sini, jemput singgah ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com. Saya follow sini n kalau sudi follow la saya balik yer...

    BalasPadam
  3. Moga jadi amalan seharian kita..InsyaAllah...

    BalasPadam
  4. terima kasih atas perkongsian Ibu
    puasa sunat jrg amalkan
    tidur awal dan bangun amal memang tengah pratikkan sekarang

    BalasPadam
  5. bab marah tu susah sikit nak control
    btw terima kasih kak, sharing :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu. Insyallah kena cuba kan akak.

      Padam
  6. Salam alaik. Lama tak jenguk blog ibu,maaf... Alhamdulillah atas perkongsian ilmu ini ^^,

    BalasPadam
  7. Nombo 6 tu yang paling tak ramai orang amalkan zaman sekarang ni... termasuklah saya T_T

    BalasPadam
  8. cara hidup rasulullah adalah cara yang patut kita amalkan

    BalasPadam
  9. Terima kasih atas perkongsian ini...

    BalasPadam

Terima kasih atas kunjungan dan komen-komen ikhlas daripada anda. Insya-Allah kunjungan anda akan dibalas.

COPYRIGHT 2011 - 2015 © IBU BERBICARA