Ahad, 13 Disember 2015

Hanya Insan Biasa

Manusia biasa tidak pernah lari daripada membuat kesilapan. Tak akan pernah lari daripada melakukan kesalahan. Sedar atau tidak, kita banyak melakukan kesalahan dalam kehidupan. Kesalahan kepada Dia Yang Maha Berkuasa, kesalahan kepada ibu bapa, kepada adik-beradik, sahabat handai, jiran tetangga bahkan bersalah kepada orang yang tidak pernah kita kenali. 

Namun, sedarkah kita? Dalam banyak keadaan, kita tidak akan sedar jika tidak ada yang menegur. Jadi, berusahalah menerima teguran dengan sebaik-baiknya. Lapangkan dada, tenangkan jiwa. Teguran itu bukan untuk membinasa, sebaliknya mahu menjadikan kita lebih dewasa, lebih baik daripada sebelumnya. Biarpun pahit, telanlah. Biarpun perit, terimalah kerana kita hanya insan biasa.

Tidak kiralah siapa kita, setinggi mana ilmu kita, setinggi mana darjat kita, sebanyak mana harta kita, semewah mana kehidupan kita, kita hanya manusia biasa yang bergantung sepenuhnya kepada Sang Pencipta. Tanpa Dia, kita bukanlah siapa². 

Nasihat orang, senyumlah apabila rasa nak marah. Insyaallah, akan terubatlah rasa gundah. Senang diucap tapi payah dilaksana. Mudah ditutur, tapi sukar untuk akur. Memang payah, memang sukar. Tapi manfaatnya, Subhanallah!! 

Justeru, cubalah, usahalah, mujahadahlah. Biar pahit, biar perit, namun kau akan rasa kemanisannya. Pohonlah kekuatan, mohonlah pertolongan daripada Dia yang Satu kerana sesungguhnya Dia lebih memahami siapa kamu. Usah diadu kepada manusia, tak perlu diluah sesama insan biasa kerana kita semuanya sama. Jangan meletakkan harapan yang terlalu tinggi kepada sesiapa kerana sesungguhnya aku, kau dan dia hanyalah insan biasa. 


Insan Biasa
 

#muhasabahdiri
#ingatmengingatkan


1 ulasan:

  1. Betul.. Allah ada untuk sentiasa dengar luahan hari kita.

    BalasPadam

Terima kasih atas kunjungan dan komen-komen ikhlas daripada anda. Insya-Allah kunjungan anda akan dibalas.

COPYRIGHT 2011 - 2015 © IBU BERBICARA