Rabu, 30 November 2016

Jadual Pembayaran Gaji Tahun 2017

Jadual Pembayaran Gaji Tahun 2017 telahpun dikeluarkan di Portal Jabatan Akauntan Negara Malaysia pada 28 November 2016. Klik sini.

Dikongsikan di sini jadual tersebut sebagai rujukan para penjawat awam.  Moga dengan adanya jadual ini diharap dapat membantu kita merancang bajet perbelanjaan dan percutian 2017.

Jadual Pembayaran Gaji Bulanan Kakitangan Sektor Awam Tahun 2017

BULAN
TARIKH
HARI
CATATAN
JANUARI
19.01.2017
KHAMIS
Tahun Baru Cina 28 (Sabtu) & 29 (Ahad) Januari 2017
FEBRUARI
23.02.2017
KHAMIS

MAC
23.03.2017
KHAMIS

APRIL
25.04.2017
SELASA

MEI
25.05.2017
KHAMIS

JUN
15.06.2017
KHAMIS
Hari Raya Puasa 25 (Ahad) & 26 (Isnin) Jun 2017
JULAI
25.07.2017
SELASA

OGOS
24.08.2017
KHAMIS

SEPTEMBER
25.09.2017
ISNIN

OKTOBER
11.10.2017
RABU
Hari Deepavali 18 (Rabu) Oktober 2017
NOVEMBER
23.11.2017
KHAMIS

DISEMBER
21.12.2017
KHAMIS


 
Iri Hati & Hasad Dengki


Kita semua ni tak sempurna. Tujuannya untuk melengkapi satu sama lain. Namun yang berlaku sebaliknya. Ada antara kita yang tidak berpuas hati dengan kejayaan orang lain. Ada pula yang cemburu dengan kesenangan orang lain. Maka, wujudlah perasaan dengki dan iri hati. 

Orang yang ada kedua² sifat ni tak pernah rasa tenang dan tenteram kerana sentiasa berasa serba kekurangan berbanding orang lain. Kejayaan dan kegembiraan orang lain menjadi barah buat mereka. Di mata mereka, apa yang orang lain buat selalu tak kena Hal ini demikian kerana mereka tidak pernah bersyukur dengan apa yang dimiliki.

Meh kita pujuk² hati agar bersyukur dengan anugerah Ilahi. Insya Allah, kegembiraan orang lain akan menggembirakan kita, kebahagian orang lain juga akan membahagiakan kita. Barulah hidup tenang dan tenteram.


Rabu, 9 November 2016

Wordless Wednesday 40: Jangan Berputus Asa

jangan berputus asaRabu, 2 November 2016

Manfaat Menanam Pokok

manfaat-menanam-pokok
Merealisasi Impian bersama Tukang Pallet

السلام عليكم

Selamat Pagi.

Cuti persekolahan akhir tahun hampir tiba. Sudah tentu cuti persekolahan inilah yang dinantikan oleh ramai orang. Ada yang ingin melancong, ada juga yang merancang pulang ke kampung. Bagi si teruna dan dara, inilah masa yang sesuai untuk mengadakan majlis perkahwinan kerana ketika cuti inilah saudara mara boleh berkumpul ramai² untuk meraikan hari bersejarah kalian. Betul tak?

Pelamin dah tempah ke? Sudah tentu bakal² raja sehari mempunyai pelamin impian masing² kan? Sekarang ni trend perkahwinan yang ringkas dengan pelamin yang simple tetapi masih cantik dan menarik.

Untuk itu, Tukang Pallet menawarkan perkhidmatan pemasangan pelamin tunang, kahwin dan photo booth serta perkhidmatan sewaan dulang hantaran pallet yang dapat memenuhi impian bakal² raja sehari sekalian.

Selain itu,  bagi menepati kehendak bakal² raja sehari yang inginkan pelamin bajet, kami juga menyediakan servis pelamin 'self pickup self deco' (SPSD) yang mana pelanggan boleh datang ambil dan hias sendiri pelamin idaman mengikut bajet dan kreativiti sendiri. Bertepatan dengan ciri2 pelamin D.I.Y, pakej yang kami tawarkan adalah sangat mudah dengan kos yang amat berpatutan. 

Pelamin by Tukang Pallet


Untuk melihat lebih banyak contoh pelamin klik sini


Bagi bakal² raja sehari yang ingin menyewa dulang hantaran, kami mempunyai 5 design dulang dengan beberapa pakej yang menarik untuk anda. Yang pasti, pakej SPSD juga turut disediakan. 

 Gubahan Hantaran by Tukang Pallet

Untuk melihat lebih banyak contoh gubahan hantaran, klik sini 


Untuk berhubung terus dengan team kami yang berdekatan, sila lihat album Tukang Pallet Team di page Tukang Pallet atau boleh ke instagram @tukangpalletteam
 
"Tukang Pallet - Kita Buat Dia"


Selasa, 1 November 2016

Minat Berkebun

السلام عليكم

Selamat Petang.

Lama benar laman kecil ini terbiar sepi. Banyak cerita sebenarnya tapi masa agak terbatas. Ingatkan selepas murid² selesai menduduki UPSR awal September lepas, adalah masa terluang untuk cikgunya berceloteh di sini tapi nampaknya kerja tak pernah susut.

Hari ni ibu cuba luangkan masa untuk berkongsi cerita. Tak ada cerita yang menarik, sekadar berkongsi hobi. Minat ibu dalam seni bercucuk tanam sememangnya bermula sejak kecil lagi, diwarisi daripada emak dan ayah. Masih ibu ingat, ketika pulang dari sekolah ataupun pada hujung minggu, ibu akan sentiasa meluangkan masa di kebun. Mencangkul dan merumput adalah antara aktiviti yang biasa ibu lakukan.

Ibu membesar di sebuah kampung kecil di tebing Sungai Pahang; Kampung Masjid Lama nama diberi kerana di situ terdapat sebuah masjid lama yang tidak lagi digunakan kerana telah digantikan dengan masjid lain. Kawasan di sekeliling rumah agak luas, biasalah di kampung. Bolehlah bercucuk tanam dan pelihara haiwan ternakan.

Waktu itu, halaman rumah dihiasi dengan bunga-bungaan. Ramai jiran yang mendapatkan benih² bunga daripada mak. Kata mereka, tangan mak sejuk. Apa je yang mak tanam semua menjadi. Yang ini ibu tak nafikan. Alhamdulillah, kurniaan Allah buat mak.

Setiap petang dan hari minggu, kerja kami adik-beradik menyiram tanaman. Bila tanaman dah mengeluarkan hasil, kamilah yang paling seronok. Cili, kunyit, halia, serai, lengkuas, cekur, timun, kacang panjang, kacang botor, keledek, ubi kayu, labu, kacang tanah, maman, kangkung, bayam, petola, terung dan jagung adalah antara sayuran yang pernah kami tanam.

Kini, dah empat dekad berlalu, minat bercucuk tanam tak pernah pudar cuma terbatas dek kekangan masa dan ketiadaan kawasan. Maklumlah tinggal di taman perumahan. Untuk meneruskan hobi dalam situasi macam ni, kita perlulah kreatif. Kreatif macam mana? Insyaallah, bila ada kelapangan ibu ceritakan.

Jumpa lagi.
Assalamualaikum.

berkebun
 Gambar encik googleCOPYRIGHT 2011 - 2015 © IBU BERBICARA