Kali ini kami menyambut Ramadhan tanpa Angah dan Ude. Tahun ini adalah tahun kedua Angah berpuasa di rantau orang tapi kali pertama buat Ude. Alhamdulillah, Along dah cuti semester, dapatlah berpuasa dengan kami kali ini.
Dua minggu lepas Ude hubungi ibu dan maklumkan yang dia ingin balik sebelum menyambut puasa. Jumaat minggu lepas kami ke Kuala Pilah untuk mengambil Ude. Sekadar balik hujung minggu, jadi hanya dua malam Ude di rumah.
Sebagai bekalan balik ke kolej, ibu masakkan sambal hitam. Rakan-rakan sebilik Ude amat gemar dengan sambal hitam ni. Bagi yang belum tahu, sambal hitam adalah masakan tradisional orang Jerantut, Pahang. Pernah ibu ceritakan di SINI.
Dua minggu lepas Ude hubungi ibu dan maklumkan yang dia ingin balik sebelum menyambut puasa. Jumaat minggu lepas kami ke Kuala Pilah untuk mengambil Ude. Sekadar balik hujung minggu, jadi hanya dua malam Ude di rumah.
Sebagai bekalan balik ke kolej, ibu masakkan sambal hitam. Rakan-rakan sebilik Ude amat gemar dengan sambal hitam ni. Bagi yang belum tahu, sambal hitam adalah masakan tradisional orang Jerantut, Pahang. Pernah ibu ceritakan di SINI.
Jom tengok bahan-bahannya..
Bilis
Belimbing rebus
Cili api
Bawang besar
Inilah sambal hitam yang dibawa Ude ke Kuala Pilah.
Resipi Sambal Hitam
Bahan-bahan:
Bahan-bahan:
- ½ cawan belimbing rebus (ditumbuk lumat)
- ½ cawan cili padi (ditumbuk lumat)
- 2 cawan ikan bilis (ditumbuk kasar)
- 6 ulas bawang merah atau 1 biji bawang besar (ditumbuk lumat)
- ½ cawan minyak masak
Cara memasak:
- Panaskan minyak masak. Masukkan semua bahan tadi dan gaul rata.
- Goreng dengan api kecil sehingga berbau harum dan ikan bilis agak garing.
Selain sambal hitam kegemaran rakan-rakan Ude, ibu juga buatkan sambal cili api bilis+tempe kesukaan Ude.
Assalamualaikum ibu, sodapnya. sheila suka sambal. suka tempe! selalu angah sheila masak ni, mesti sheila orang pertama makan. hehehheee
BalasPadamsedapnya kak mie...tringin sgt nk makan yg kak mie masak......
BalasPadamSedihkan kak mie bila ank2 xdpt brsama trutama bln puasa nie.....
Sedapnya. Nyum3.. Selamat berpuasa.. :-)
BalasPadamTeringin lah pulak saya nak merasa sambal hitam tu... tak pernah makan...
BalasPadamsedapnye sis..js baru je nk wat ikanbilis ngan kacang tanah tp lum smp...hehe
BalasPadamsenang juga ye nak buat.. nak try la nnti
BalasPadamSaya suka sambal Tempe ibu..hari ni mak saya kebetulan masak sambal tempe ni..heheh
BalasPadamteringinnya nak makan sambal hitam tu.tak penah dengar sebelum ni.best gak kalau nk cuba buat nnt
BalasPadamSedap nyer ... Tentu berselera anak2 makan ...
BalasPadamSedapnya sambal tu... saya pun memang kaki sambal.
BalasPadamaida pernah rasa sambal itam ni.
BalasPadammember org pahang bwk balik everytime dia balik kampung...
sedap!!! aida siap order.
kata nyer belimbing tu kena masak dlm tin hingga itam kan?