Rabu, 11 April 2012

Gempa Bumi 8.9 Skala Richter Gegar Aceh

Amaran tsunami dikeluarkan

KUALA LUMPUR: Beberapa negeri di pantai barat Semenanjung Malaysia merasai gegaran ekoran gempa bumi kuat berukuran 8.7 pada skala Richter di Acheh, Sumatera Utara Indonesia hari ini. 

Jabatan Meteorologi Malaysia mengeluarkan amaran kepada orang ramai menjauhi kawasan pantai di Kedah, Perlis, Langkawi, Pulau Pinang dan Perak yang berpotensi berlakunya tsunami. 

Penolong Pengarah Operasi Bomba dan Penyelamat Kuala Lumpur, Azizan Ismail ketika dihubungi Bernama mengesahkan kejadian tersebut dan berkata gegaran turut dirasai di beberapa kawasan sekitar Kuala Lumpur, Pulau Pinang dan Perak. 

Gegaran dirasai kira-kira pukul 4.50 petang. 

Beliau berkata pihak bomba dari lima balai di sekitar pusat bandar Kuala Lumpur bergegas ke beberapa kawasan yang merasai gegaran itu selepas menerima maklumat dari orang ramai. 

Katanya, pihak bomba menerima panggilan kira-kira 4.47 petang mengenai gegaran yang dirasai di beberapa tempat seperti Ampang dan Jalan Tun Razak. 

Dalam pada itu, warga kerja di bangunan Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) turut merasai gegaran yang berlaku selama kira-kira 10 minit. 

Di Kangar, gegaran kecil turut dirasai di beberapa lokasi di Perlis, antaranya di Flat Seri Sena di Kampung Bakau yang menyebabkan penghuni flat 12 tingkat itu meninggalkan kediaman mereka dan berkumpul di tempat letak kereta bangunan itu. 

Petugas di Bangunan KWSP yang turut menempatkan pelbagai jabatan dan agensi kerajaan turut merasai gegaran kecil selama beberapa minit. 

Gegaran turut dirasai penduduk di Kampung Behor Lateh dan kawasan Kuala Perlis. - Bernama (Sumber)


Lokasi gempa bumi

Ombak tsunami dijangka tiba di Georgetown pada 9.11pm dan Port Dickson pada 2.10am. Ya Allah Lindungilah saudara2 kami walau di mana mereka berada...


4 ulasan:

 1. amaran dh ditarik balik.Alhamdulillah..sy pun rasa gegaran ptg tadi.cuak jugak

  BalasPadam
 2. Syukur Alhamdulillah krn ditarik baslik..smlman xleh tidur..risau mengenangkan kluarga di PP dan Perak....

  BalasPadam
 3. Betul tu kak ibu rasa lega betul saya, kakak ipar saya yang tinggal di teluk kemang katanya kawasan perumahan dia kosong semua pindah sekejap ke rumah saudara mara, kakak ipar saya tu pun menumpang di rumah adiknya dia Senawang juga, .... tapi bila amaran ditarik balik lega rasanya.... Alhamdulillah.... Bila terjadi seperti ini baru kita ada kesedaran....

  BalasPadam
 4. syukur... semuanya selamat..

  BalasPadam

Terima kasih atas kunjungan dan komen-komen ikhlas daripada anda. Insya-Allah kunjungan anda akan dibalas.

COPYRIGHT 2011 - 2015 © IBU BERBICARA