Pegaga atau nama saintifiknya Centella asiatica/Hydrocotyle asiatica adalah sejenis ulam yang bernutrisi dan berkhasiat, malah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah mengiktiraf pegaga sebagai herba menjana kecerdasan
berfikir terutamanya dalam kalangan kanak-kanak.
Selain dimakan sebagai ulam, masyarakat Melayu menggunakan pegaga untuk menyembuhkan penyakit kulit seperti kusta, kudis, ulser dan luka-luka. Daun pegaga juga boleh dibuat tonik untuk menyihatkan badan dan mengurangkan panas badan.
Di India, pegaga diguna dalam perubatan tradisional sebagai tonik yang dapat menguatkan daya ingatan dan mengubat penyakit nyanyuk. Dalam perubatan tradisional Cina pula, pegaga digunakan untuk mengubati selsema, sakit kuning dan penawar untuk keracunan cendawan dan gigitan ular.
Antara khasiat lain pegaga ialah:
Sumber: SINI
Selain dimakan sebagai ulam, masyarakat Melayu menggunakan pegaga untuk menyembuhkan penyakit kulit seperti kusta, kudis, ulser dan luka-luka. Daun pegaga juga boleh dibuat tonik untuk menyihatkan badan dan mengurangkan panas badan.
Di India, pegaga diguna dalam perubatan tradisional sebagai tonik yang dapat menguatkan daya ingatan dan mengubat penyakit nyanyuk. Dalam perubatan tradisional Cina pula, pegaga digunakan untuk mengubati selsema, sakit kuning dan penawar untuk keracunan cendawan dan gigitan ular.
Antara khasiat lain pegaga ialah:
- penawar alahan
- merawat asthma dan sesak nafas
- merawat jangkitan paru-paru
- merawat kegusaran dan kegigilan
- anti kanser
- melawaskan air kencing dan membantu merawat buah pinggang
- penawar batu karang
- penawar kencing berdarah
- penawar ulser
- merangsang peredaran darah
- merawat cirit birit dan gastrik
- menurunkan tekanan darah
Sumber: SINI
In selalu minum jus pegaga mak In buat :) Blend pegaga and letak sikit gula. Sedap ^_^
BalasPadambuat ulam gtu je pun sedap.. wangi dan rangup makan segar2... :) awet muda mak saya kata.. :)
BalasPadamyah peminat ulam ttp tak tahu kenapa xminat pegaga....mungkin baunya kot....
BalasPadam