Jagung atau nama saintifiknya zea mays amat popular di seluruh dunia. Ia
merupakan sumber terbaik zat dan vitamin yang kebiasaannya ditemui dalam
sayuran. Jagung boleh disajikan dalam pelbagai cara seperti bubur,
bijirin, sayur, emping serta direbus begitu sahaja. Rasanya manis dan
sangat sedap.
Pelbagai jenis jagung
Tumbuhan
ini sangat kaya dengan protein, vitamin B, kalsium, fosforus, zat besi
dan sejenis minyak yang bermutu tinggi dan sangat baik untuk kesihatan.
Antara khasiat jagung adalah:
Baik untuk sistem penghadaman
Jagung sesuai dimakan bagi tujuan pencegahan penyakit berkaitan pencernaan seperti sembelit dan buasir disebabkan kandungan seratnya yang tinggi. Kandungan antioksidan yang terdapat dalam jagung juga mampu membantu mengurangkan risiko kanser kolon dan penyakit alzheimer. Jagung juga dikatakan mampu membantu penyerapan air semasa pencernaan sekaligus memudahkan pergerakan usus.
Melindungi jantung
Niasin, asid folik dan vitamin C yang terkandung di dalam jagung dikatakan mampu melindungi jantung daripada pelbagai masalah. Vitamin-vitamin ini boleh membantu mencegah pembentukan homosisteine (asid amino) dalam tubuh, sekaligus mencegah penyakit jantung yang tertentu. Ia juga dikatakan mampu merendahkan tahap kolesterol, mengurangkan risiko hipertensi dan membantu menstabilkan tahap gula. Kalori yang terdapat dalam jagung dikatakan mampu membantu tubuh dalam metabolisme seharian.
Bagus untuk ibu hamil
Fitokimia yang dikatakan mampu membantu menentang penyakit kronik turut ditemui dalam jagung. Thiamine membantu dalam mengekalkan kesihatan saraf dan fungsi kognitif (perkembangan otak janin). Asid folat mencegah kerosakan otak bayi saat kelahiran. Jagung juga dikatakan mampu mencegah kecacatan saluran neutral untuk bayi yang baru dilahirkan melalui cara pembekalan asid folik secukupnya kepada wanita hamil.
Memelihara kesihatan sel otak
Jagung merupakan sumber thiamin (vitamin B1) yang sangat penting bagi kesihatan sel otak dan fungsi kognitif kerana thiamin diperlukan untuk membentuk acetylcholine yang berfungsi memaksimumkan komunikasi antara sel otak dalam proses berfikir dan konsentrasi. Jika kadar zat ini menurun maka akan menyebabkan pikun (sering lupa) dan penyakit alzheimer. Kepikunan sering kali timbul akibat stress dan akibat tekanan beban pada otak yang menumpu, terutamanya dalam kalangan pelajar. Oleh itu, para pelajar sebaiknya memilih jagung sebagai kudapan yang bukan hanya mengisi perut, tetapi juga menyihatkan otak dan tubuh.
Jagung juga kaya dengan asid pentotenat (vitamin B5) yang berperanan dalam proses metabolisme karbohidrat, protein dan lemak untuk diubah menjadi tenaga. Ini bererti, jagung sangat disarankan bagi pengidap obesiti.
Jagung sesuai dimakan bagi tujuan pencegahan penyakit berkaitan pencernaan seperti sembelit dan buasir disebabkan kandungan seratnya yang tinggi. Kandungan antioksidan yang terdapat dalam jagung juga mampu membantu mengurangkan risiko kanser kolon dan penyakit alzheimer. Jagung juga dikatakan mampu membantu penyerapan air semasa pencernaan sekaligus memudahkan pergerakan usus.
Melindungi jantung
Niasin, asid folik dan vitamin C yang terkandung di dalam jagung dikatakan mampu melindungi jantung daripada pelbagai masalah. Vitamin-vitamin ini boleh membantu mencegah pembentukan homosisteine (asid amino) dalam tubuh, sekaligus mencegah penyakit jantung yang tertentu. Ia juga dikatakan mampu merendahkan tahap kolesterol, mengurangkan risiko hipertensi dan membantu menstabilkan tahap gula. Kalori yang terdapat dalam jagung dikatakan mampu membantu tubuh dalam metabolisme seharian.
Bagus untuk ibu hamil
Fitokimia yang dikatakan mampu membantu menentang penyakit kronik turut ditemui dalam jagung. Thiamine membantu dalam mengekalkan kesihatan saraf dan fungsi kognitif (perkembangan otak janin). Asid folat mencegah kerosakan otak bayi saat kelahiran. Jagung juga dikatakan mampu mencegah kecacatan saluran neutral untuk bayi yang baru dilahirkan melalui cara pembekalan asid folik secukupnya kepada wanita hamil.
Memelihara kesihatan sel otak
Jagung merupakan sumber thiamin (vitamin B1) yang sangat penting bagi kesihatan sel otak dan fungsi kognitif kerana thiamin diperlukan untuk membentuk acetylcholine yang berfungsi memaksimumkan komunikasi antara sel otak dalam proses berfikir dan konsentrasi. Jika kadar zat ini menurun maka akan menyebabkan pikun (sering lupa) dan penyakit alzheimer. Kepikunan sering kali timbul akibat stress dan akibat tekanan beban pada otak yang menumpu, terutamanya dalam kalangan pelajar. Oleh itu, para pelajar sebaiknya memilih jagung sebagai kudapan yang bukan hanya mengisi perut, tetapi juga menyihatkan otak dan tubuh.
Jagung juga kaya dengan asid pentotenat (vitamin B5) yang berperanan dalam proses metabolisme karbohidrat, protein dan lemak untuk diubah menjadi tenaga. Ini bererti, jagung sangat disarankan bagi pengidap obesiti.
Memelihara kesihatan mata
Kandungan beta-karotena yang terdapat dalan jagung baik untuk kesihatan mata dan penglihatan.
Menentang kanser
Kandungan antioksidan dalam jagung juga berupaya merendahkan risiko pelbagai penyakit kanser dan telah terbukti berkesan dalam menentang tumor kanser dalam tubuh terutamanya jenis kanser payudara dan limfa (hati). Asid ferulic jenis fenolik (zat anti kanser) dan anthocyanin yang terdapat dalam jagung dikatakan bertanggungjawab untuk bahan anti kanser yang membunuh setiap radikal bebas yang menguasai tubuh.
Jagung dikatakan bagus untuk para perokok kerana mengandung betacryptoxanthin yang dapat menurunkan risiko kanser paru–paru.
Kandungan beta-karotena yang terdapat dalan jagung baik untuk kesihatan mata dan penglihatan.
Menentang kanser
Kandungan antioksidan dalam jagung juga berupaya merendahkan risiko pelbagai penyakit kanser dan telah terbukti berkesan dalam menentang tumor kanser dalam tubuh terutamanya jenis kanser payudara dan limfa (hati). Asid ferulic jenis fenolik (zat anti kanser) dan anthocyanin yang terdapat dalam jagung dikatakan bertanggungjawab untuk bahan anti kanser yang membunuh setiap radikal bebas yang menguasai tubuh.
Jagung dikatakan bagus untuk para perokok kerana mengandung betacryptoxanthin yang dapat menurunkan risiko kanser paru–paru.
Menurut Journal Cancer Epidemiology, biomarkers and prevention, mereka yang banyak mengambil makanan yang mengandung betacryptoxanthin terbukti mengalami penurunan risiko kanser paru–paru sebanyak 27%, hasil yang sama juga menunjukkan bahwa perokok yang mengambil jagung dalam diet mereka mengalami penurunan kanser paru–paru sebesar 37% dibandingkan dengan perokok yang kurang memakan jagung.
Manfaat lain
Kulit dan rambut (corn silk) jagung juga digunakan untuk mengubati kudis atau luka yang bernanah. Kulit dan rambut halus jagung itu ditumbuk halus sebelum ditampal pada kudis dan biarkan hingga kering.
Jagung dan produk jagung seperti emping, minyak, tepung, kanji amat baik dimakan oleh mereka yang menghadapi masalah membuang air kecil. Malah, rambut jagung juga dikatakan mampu mengatasi gangguan buang air kecil, termasuk rasa sakit ketika membuang air kecil serta radang pundi kencing. Hal ini disebabkan kandungan kalium yang tinggi sehingga mempunyai efek diuretik yang merangsang serta melawaskan kencing.
Kulit dan rambut (corn silk) jagung juga digunakan untuk mengubati kudis atau luka yang bernanah. Kulit dan rambut halus jagung itu ditumbuk halus sebelum ditampal pada kudis dan biarkan hingga kering.
Jagung dan produk jagung seperti emping, minyak, tepung, kanji amat baik dimakan oleh mereka yang menghadapi masalah membuang air kecil. Malah, rambut jagung juga dikatakan mampu mengatasi gangguan buang air kecil, termasuk rasa sakit ketika membuang air kecil serta radang pundi kencing. Hal ini disebabkan kandungan kalium yang tinggi sehingga mempunyai efek diuretik yang merangsang serta melawaskan kencing.
Rambut
jagung juga dikatakan mampu menguatkan hati dan menurunkan tekanan
darah. Ia juga mampu mengawal pendarahan semasa melahirkan
dan membantu mengubati tekanan darah tinggi dan gangguan air dari dalam
tubuh (oedema). Caranya adalah dengan merebus
semangkuk rambut jagung dalam dua gelas air. Biarkan airnya mendidih
sehingga airnya kering menjadi kira-kira satu gelas kemudian diminum dua
kali sehari.
Sumber: sini
kami satu famili sgt suka makan jagung..ada kot entry pasal jagung yg sy buat.selalu klu beli mmg macam2 menu jagung la yg keluar
BalasPadamwah byk khasiatnya ye..TQSM 4 info...
BalasPadamIbu In suka makan jagung. Hehe. In tak suka sangat. Haha. Nice info :)
BalasPadamInfo yang baik...
BalasPadamthanks for sharing Ibu..tapi saya kurang suka makan jagung..hehe
BalasPadamoooh boleh buat rawatan kulit jugak ye...
BalasPadammaklumat yang bagus
BalasPadamGood info n tq for sharing
BalasPadam