Isnin, 27 Ogos 2012

Harapan Tinggal Harapan

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Assalamualaikum...

Cuti sekolah 11 hari pun dah berakhir. Hari ini, 9 Syawal ibu kembali kepada rutin harian seperti biasa. Walaupun mood raya masih subur dan mekar, tanggungjawab perlu dilunaskan. Tambahan pula, hari penentuan tinggal beberapa hari sahaja lagi.

Selepas perhimpunan mingguan, ibu terus ke kelas. Tingginya harapan agar segala perancangan untuk hari ini berjalan lancar. Sebelum cuti, ibu dah bekalkan anak didik dengan dua set soalan untuk dijawab. Jadi, hari ini ibu merancang untuk membincangkan jawapan bagi kedua-dua set soalan bersama mereka. Masa yang hanya berbaki beberapa hari sahaja lagi perlu diisikan sebaik mungkin.

Namun, harapan tinggal harapan. Hampir sebahagian daripada mereka tidak menyiapkan kerja rumah yang dibekalkan. Malah ada yang tak berusik langsung. Bayangkanlah betapa kecewanya ibu. Hampir-hampir ibu menitiskan air mata. Ibu pandang mereka seorang demi seorang sambil memujuk hati. Sedih dan kecewa bersilih ganti. Bagaimana nak meningkatkan prestasi jika hingga kini mereka sendiri masih belum sedar diri. 

Dan, perasaan yang satu ini tak mampu disorokkan lagi. Kecewanya ibu dengan sikap ibu bapa mereka...


1 ulasan:

  1. sedehnyaaa mukaaa huhu jom!kembali ceriaaaa

    BalasPadam

Terima kasih atas kunjungan dan komen-komen ikhlas daripada anda. Insya-Allah kunjungan anda akan dibalas.

COPYRIGHT 2011 - 2015 © IBU BERBICARA