Rabu, 1 Ogos 2012

Ibu lahir anak kembar 12 dipaksa pilih 1 dan 11 yang lain akan dibunuh!Jinan Huang, seorang ibu yang berumur 33 tahun, melahirkan bayi kembar 12 di Shanghai pada hari isnin yang lalu. Jinan, sekarang ini dalam keadaan stabil setelah proses melahirkan selama 31 jam, diberikan peluang selama seminggu oleh kerajaan untuk memutuskan seorang bayi yang akan dipilih untuk dibesarkan.

“Saya bersama suami belum boleh memastikan pilihan,” ujar Jinan yang bercakap kepada wartawan beberapa saat setelah kelahiran yang ajaib tersebut terjadi.

“Tetapi kami telah mempertimbangkan dengan serius untuk membesarkan seorang bayi lelaki yang lahir pada urutan ke dua. Dia adalah bayi paling berat dan oleh kerana itu kami berharap bayi tersebut akan berumur panjang dan kelak boleh menjaga kami di usia tua nanti.”

“Kami pastinya tidak akan memilih bayi perempuan,” tambah suami Jinan. “Kami yakin dengan keputusan kami.” lagi sebelas baki bayi yang tidak dipilih oleh Jinan dan suaminya akan dilemparkan dari atas puncak gunung, sesuai ketetapan yang sudak termaktub dalam Undang Undang Kelahiran Kembar China. Sejak undang-undang ‘Satu Keluarga Satu Anak’ diwartakan pada tahun 1983, kerajaan China sudah membunuh lebih dari 65 juta bayi kembar di negara tersebut.

Jinan, yang mengaku bahawa sudah bertahun-tahun berusaha mendapatkan anak, dengan tegas menolak tuduhan bahawa dia mengambil pil kesuburan, sebuah amalan yang juga dijanjikan dengan hukuman mati di China. “Saya tidak mengerti kenapa ini boleh terjadi,” tambahnya. “Kepada seluruh rakyat China dan para pemimpin kami yang terhormat, saya memohon permintaan maaf atas kelahiran bayi kembar kami yang memalukan dan tidak bertanggung jawab ini.” - sumber

** Apabila baca berita ni, ibu macam tak percaya je.. Rasa berada dalam mimpi..6 ulasan:

 1. Manusia hari ini sudah kembali ke zaman jahiliyah kan ..tak boleh digmbarkan macam mana mereka tergamak membunuh nyawa yg tidak berdosa.

  BalasPadam
 2. isk macam2,ada gak terbaca difacebook..org kemain susah nak beranak,ada yg berpuluh taun kawen tak dpt zuriat..ni senang2 je nak buat cmtu..tak faham sungguh!

  BalasPadam
 3. Ya Allah, kejamnya manusia nie.....Tak sanggup rasanya menatap wajah2 suci yang tidak berdosa tu....huhuhu...

  BalasPadam
 4. baca gak kisah ni semalam..
  Ya Allah.. mmg sedih dan kejam. dari bunuh baik bagi pada mereka yg memerlukan anak..

  BalasPadam
 5. Undang2 yang zalim! Tergamaknya melontarkan bayi2 tu ke gaung.

  BalasPadam
 6. Di Cina mmg undang2 tiada perasaan belas atau bersifat kemanusiaan. Byknya bayi yg dibunuh. Sedih mendengarnya.

  BalasPadam

Terima kasih atas kunjungan dan komen-komen ikhlas daripada anda. Insya-Allah kunjungan anda akan dibalas.

COPYRIGHT 2011 - 2015 © IBU BERBICARA