Selasa, 21 Ogos 2012

Hidangan Mi Rebus @ 2 Syawal

Salam Syawal daripada ibu. Tentu masih ada yang sedang menziarahi saudara-mara dan sahabat handai ketika ini. Bagi ibu pulak, hari ini hanya rehat-rehat di rumah. Kebetulan angah kurang sihat. 

Petang ni ibu nak kongsikan hidangan yang ibu sediakan semalam. Mi rebus adalah antara hidangan yang ibu sediakan setiap kali hari raya samada Aidilfitri mahupun Aidiladha. Aidilfitri kali ini, mi rebus menjadi pilihan untuk hidangan hari raya kedua.  

Sebenarnya, ada banyak cara menyediakan mi rebus ni. Konon-kononnya kali ni nak buat kelainan sikit; cuba resipi yang lain dari kebiasaan. Jadi, ibu cuba google mencari resipi. Macam-macam versi yang keluar. Akhirnya, ibu gunakan resipi asal yang dah berbelas tahun menjadi rujukan ibu. Resipi ni ibu salin daripada sebuah majalah. 

 Hidangan mi rebus air tangan ibu.
 
RESIPI MI REBUS

Bahan-bahannya: 
  • 1 kg mi kuning
  • 300 g tauge - celur
  • 4 keping tauhu - goreng dan hiris nipis
  • 2 pokok daun sup - hiris
  • 2 pokok daun bawang - hiris
  • 2 biji cili hijau - hiris
  • 2 biji cili merah - hiris
  • 6 biji telur - rebus, kupas dan belah 2
  • 6 biji limau kasturi - belah 2
  • Bawang goreng

Bahan Kuah:
  • 500 g daging - cincang kasar dan rebus empuk
  • 250 g udang
  • 4 sudu besar taucu - kisar lumat
  • 500 g keledek - rebus dan kisar halus
  • 1 cawan kacang tanah - disangai dan kisar halus
  • 2 cm lengkuas - titik
  • 1 batang serai - titik
  • 2500 ml air
  • ¼ cawan minyak masak
  • gula
  • garam

Bahan Kisar:
  • 2 sudu ketumbar
  • 1 sudu kecil jintan manis
  • 1 sudu kecil jintan putih
  • 10 tangkai cili kering
  • 6 labu bawang besar
  • 6 ulas bawang putih

Cara Membuat Kuah:
 
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga harum. Tambahkan taucu dan kacau rata. Masukkan juga serai. 
  2. Masukkan daging bersama air rebusan, udang, lengkuas, keledek, dan air. Masak perlahan hingga mendidih.
  3. Masukkan kacang tanah kisar.
  4. Tambah garam dan gula. 
  5. Masak hingga kuah pekat.
* Biasanya kuah mi rebus manis sedikit tapi janganlah terlalu manis.


Cara Penyediaannya:
  1. Celur mi, toskan dan masukkan ke dalam pinggan/ mangkuk.
  2. Tuangkan kuah ke atas mi.
  3. Letakkan telur rebus di atasnya. Taburkan tauhu, tauge, hirisan cili hijau, cili merah, daun sup dan daun bawang serta bawang goreng.  
  4. Perahkan jus limau kasturi di atasnya.


    SELAMAT MENCUBA!


    3 ulasan:

    1. mia sekeluarga baru makan mee rebus semalam di rumah mertua.... :)

      selamat hari raya ya kak salmi...

      BalasPadam
    2. makan memang sedap! buat kalau~ huhuhu malas laaaa

      BalasPadam

    Terima kasih atas kunjungan dan komen-komen ikhlas daripada anda. Insya-Allah kunjungan anda akan dibalas.

    COPYRIGHT 2011 - 2015 © IBU BERBICARA