Sabtu, 8 Disember 2012

Tips Mencari Jodoh

Semalam ibu sempat mengikuti rancangan Al-Hijrah di TV3. Penceramah jemputan ialah Ustaz Badli Shah Alauddin yang membicarakan soal "Jodoh". Di sini ibu kongsikan beberapa pesanan dan tips yang diberikan oleh Ustaz Badli Shah.
  • Jodoh mestilah dicari. Jodoh tak datang sendiri. 
  • Carilah jodoh terbaik untuk "diri sendiri".
  • Kesempurnaan hanya milik Allah. Jadi, jangan mencari kesempurnaan
  • "We do the best, Lets God do the rest"

Tips untuk Mendapat Jodoh:
  1. Doa
  2. Usaha - luaskan pergaulan, minta tolong orang, elakkan jadi perfectionist
  3. Ikhtiar - Jika dah ada pilihan, pilih yang terbaik
  4. Tawakal - Jika dah pilih, bergantung harap kepada Allah agar bersyukur jika bahagia dan menerima dengan redha jika sebaliknya.
 p/s: tips untuk yang belum ada jodoh saje ye..


19 ulasan:

  1. kak ibu nota kaki tu yang best ... tips untuk yang belum kahwin.... jangan ada yang dah kawin nak pulak ikut turut sertakan kak ibu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu, hehe..
      Jangan pulak yg dah kawin tu nak cuba cari jodoh lagi ikut tips2 yg diberi.. hehe

      Padam
  2. betul..=)
    jodoh mmg Allah yg tentukan tp kalau kita x berusaha mcm mana nak dapat kan..=)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul Amalina..
      Apa-apapun yg kita nak mesti disertakan dgn usaha.

      Padam
  3. tips2 yg berguna...tq kak
    kak, tips tuk cari jodoh lagi tuk kaum is3 ada tak kak...hahaha..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha.. jangan cari pasal Ena.

      Padam
  4. woo jodoh kena carik..mana ada benda nak datang sendiri kan?doakanlah adik2 kita yg belum bertemu jodoh supaya cpt ditemukan jodoh kan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul PK.. Usaha tu penting. Mana boleh tunggu je.

      Padam
  5. terbaik perkongsian ni...hehe...jodoh mesti dicari...suka tips ni...

    BalasPadam
  6. singgah d blog ibu..
    rmai yg kata jodoh xperlu d cari sbb dah dtntukn Allah..
    rupa2 nya usaha tu pntg gak hahaha.
    gud info

    BalasPadam
  7. sy belum kawen...crikan...huhu
    no2 tuuu

    BalasPadam
  8. Nice tips utk mereka yg masih mencari..

    BalasPadam
  9. terima kasih ibu!!! ;) salam kenal.

    BalasPadam
  10. assalamualaikum ibu, terima kasih berkongsi tips dan ilmu :)

    BalasPadam
  11. Tanpa Nama17 Mac, 2013

    assalammualaikum...sy ingin memcari kn ibu sy jodoh...sy ingn lelaki yg brumur 48-55 thun...

    BalasPadam
  12. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  13. Saya juga sedang mencari calon suami

    BalasPadam

Terima kasih atas kunjungan dan komen-komen ikhlas daripada anda. Insya-Allah kunjungan anda akan dibalas.

COPYRIGHT 2011 - 2015 © IBU BERBICARA