Masih ingat tak lagi cerita ibu tentang Sambal Biji Getah a.k.a Sambal Rong? Seperti yang ibu jangkakan, memang ramai yang tidak tahu bahawa biji getah boleh dimakan. Walau bagaimanapun, hari ini ibu bukanlah nak berbicara pasal biji getah lagi tetapi ingin berbicara tentang ulam Tenggek Burung yang ibu nyatakan dalam entri tersebut. Ibu ada beritahu yang sambal rong tu ibu makan dengan Tenggek Burung.
Bicara ibu kali ini sebenarnya untuk menjawab pertanyaan Nieyxzha Hassan tentang ulam Tenggek Burung.
Bicara ibu kali ini sebenarnya untuk menjawab pertanyaan Nieyxzha Hassan tentang ulam Tenggek Burung.
Untuk pengetahuan Nieyxzha, Tenggek Burung ini adalah sejenis tumbuhan renek yang pucuknya boleh dibuat ulam. Pokok ini tumbuh meliar di tebing-tebing sungai dan di tepi sawah padi. Kata orang-orang tua, pokok ini diberi nama Tenggek Burung kerana burung-burung suka bertenggek di atas pokok ini untuk makan buahnya.
Waktu tinggal di kampung dulu, hari Sabtu atau Ahad ibu bersama emak dan adik-adik akan mengutip pucuk paku di tebing sungai berhampiran rumah ibu. Sambil tu, petik juga pucuk Tenggek Burung ni untuk dibuat ulam. Sekarang tak perlu lagi bersusah payah, beli aje di pasar.
Dipercayai pucuk Tenggek Burung ini dapat mengecutkan rahim bagi wanita yang baru melahirkan. Selain itu, ia juga dikatakan boleh menurunkan tekanan darah tinggi, menghilangkan lenguh-lenguh di badan dan melancarkan aliran darah. Banyak lagi khasiat Tenggek Burung ini terutamanya kepada kaum lelaki. Kalau nak tahu, bolehlah tanya en. google ye..
Di sesetengah tempat, Tenggek Burung ini dikenali juga sebagai Cabang Tiga, Tapak Itik ataupun Kiandang. Bau pucuk tenggek burung ini agak wangi dan rasanya sedikit kelat. Selain itu, pucuk Tenggek Burung ini juga rangup.
Pucuk ini enak dimakan sebagai ulam bersama sambal belacan. Ibu pula suka cecah dengan sambal budu atau sambal tempoyak. Makan dengan sambal rong pun sedap. Tenggek Burung ini juga amat digemari sebagai ramuan nasi tradisi seperti nasi ulam mahupun nasi kerabu.
Ibu cuba juga cari kalau-kalau ada kajian saintifik yang dijalankan terhadap pokok ini tetapi tidak berjumpa. Jika kajian dijalankan ke atas pokok ini, mungkin lebih banyak khasiatnya akan ditemui.
Kredit: Google image
Waktu tinggal di kampung dulu, hari Sabtu atau Ahad ibu bersama emak dan adik-adik akan mengutip pucuk paku di tebing sungai berhampiran rumah ibu. Sambil tu, petik juga pucuk Tenggek Burung ni untuk dibuat ulam. Sekarang tak perlu lagi bersusah payah, beli aje di pasar.
Pokok tenggek burung
Dipercayai pucuk Tenggek Burung ini dapat mengecutkan rahim bagi wanita yang baru melahirkan. Selain itu, ia juga dikatakan boleh menurunkan tekanan darah tinggi, menghilangkan lenguh-lenguh di badan dan melancarkan aliran darah. Banyak lagi khasiat Tenggek Burung ini terutamanya kepada kaum lelaki. Kalau nak tahu, bolehlah tanya en. google ye..
Di sesetengah tempat, Tenggek Burung ini dikenali juga sebagai Cabang Tiga, Tapak Itik ataupun Kiandang. Bau pucuk tenggek burung ini agak wangi dan rasanya sedikit kelat. Selain itu, pucuk Tenggek Burung ini juga rangup.
Pucuk ini enak dimakan sebagai ulam bersama sambal belacan. Ibu pula suka cecah dengan sambal budu atau sambal tempoyak. Makan dengan sambal rong pun sedap. Tenggek Burung ini juga amat digemari sebagai ramuan nasi tradisi seperti nasi ulam mahupun nasi kerabu.
Ibu cuba juga cari kalau-kalau ada kajian saintifik yang dijalankan terhadap pokok ini tetapi tidak berjumpa. Jika kajian dijalankan ke atas pokok ini, mungkin lebih banyak khasiatnya akan ditemui.
Kredit: Google image
tak mkn ulam2 .. tgk mak ngn ayah mkn jerk ^^
BalasPadamYana, kata 0rg2 tua makan ulam ni awet muda..
PadamSayanglah kalau tak makan..
Oo..nieza pernah makan..tp kitaorg kat ganu ni panggil lain rasenye :)
BalasPadamThanks sbb sudi jawab pertanyaan nieza..glamer jap..hehehe ^^
Lain tempat lain namanya, Nieyxzha..
Padamumah iman..mak cik suke beno ngambek.iman jgn ckp la xlalu nk mkn
BalasPadamKena belajar makan ni. Banyak khasiatnya..
Padamkena belajar ngan akak nih nama2 pokok
BalasPadamAkak bukanlah tahu sangat. Biasa dgn pokok2 ulam ni masa tinggal di kampung dulu.
Padamtengok macam sedap jer kak mie...sya ni penggemar ulam...:)
BalasPadamSedap Sya. Pucuk dia rangup..
Padamtak tahu tapi sekarang dah tahu.tk penah makan
BalasPadamtenq akak:D
selamat petang
Sayang tak makan. Banyak khasiatnya ni..
Padamhehe unik nama die.. burung suke tenggek kat pokok die ke ?
BalasPadammar suke makan ulam ! sodaap makan ngn smbal boleh mkn tnpa henti :P
Betul Mar.. Kalau makan ulam + sambal pasti bertambah2 nasi.
Padamulam tenggek burung ni memang favourite fiza kak..hehe
BalasPadamAssalamualaikum ibu, sheila teringin nak rasa. nanti balik kampung suami sheila tanya mak mertua. kut2 ada kat situ bolehlah merasa. hehehehe
BalasPadamsalam, kte dtg follow sini,
BalasPadamhttp://cyidasite.blogspot.com/2012/12/segmen-tambah-follower-banyak-banyak.html
Terima kasih Syida.
PadamIbu dahpun ke blog Syida & follow Syida.
ulam ni feveret yah...sedap cz ada rasa lemak2...baru tau ada nama lain selain dr tenggek burung....TQSM 4 info..
BalasPadamsedap tenggek burung nie..saya peminat tegar...namun nak cari pokok buah tanam kat rumah belum tercapat hasrat di hati
BalasPadambaik untok semua
BalasPadambaru hari ni saya cuba ulam tenggek burung ni
BalasPadamrasanya unik :)
nyesal x tahu dr dulu
igt nak tanam la nanti
duk cari pokok ni tak jupo lagi,katner nak dpt pokok ni/
BalasPadamUbat utk adam ni
BalasPadam